Terugblik op onze bijeenkomst in Barcelona

De Escola Oficial d’Idiomes Barcelona was gedurende twee dagen (9 en 10 september) de standplaats voor de 17e Bijeenkomst van het platform MediterraNed. Met als genodigden docenten, vertegenwoordigers, gastsprekers, alumni, de socialemediacommissie en overige belangstellenden. De bijeenkomst kon rekenen op financiële steun van de Taalunie.

De school mag dan wel niet in de meest florissante wijk van Barcelona liggen, het ligt wel in de bezienswaardige oude binnenstad.

Zondagavond loodste oud-student Oscar als officiële gids de groep – er was een grote opkomst – achtereenvolgens via de Ramblas, door een wirwar van straatjes en pleintjes in de Gotische wijk, naar het eindpunt, het modernistische Casa Batllo van Gaudi, daarbij geholpen door eveneens oud-studenten Nederlands die voor de gelegenheid als gids optraden. Ze wisten ook de deelnemers die Barcelona al vaak hadden bezocht te verrassen met nieuwe wetenswaardigheden. Het was een ontspannen, onderhoudend begin van de bijeenkomst, waarbij onze studenten hun visitekaartje afgaven. En tevens een voorbode voor de congresdagen die in eenzelfde sfeer zouden plaatsvinden.

DAG 1

Afstand

De officiële opening op maandag in de grote ontvangstzaal, de Sala d’Actes, zette de dynamische toon. De directrice van de EOIBD, Joana Alvarez, heette de deelnemers van harte welkom, gevolgd door bijdragen van de Nederlandse Ambassade en het Belgische Consulaat. De heer Van Neste, een nieuw gezicht, vertegenwoordigde de Taalunie. Tot slot was het de beurt aan Anne Baude en Astrid van Winden. 

Afwisselend gaven ze een gedetailleerd inzicht in wat een EOI precies inhoudt, van heel algemeen naar specifiek de afdeling Nederlands aan deze talenschool. Om op die manier de afstand te verkleinen tussen de werkwijze aan de officiële talenscholen in Spanje en die aan de universiteiten.

Een bruggetje naar de leidraad van de bijeenkomst, het thema ´afstand´. Een jaar eerder bedacht op een terrasje in de Portugese zon waarbij Antoinet Brink en Arthur Verbiest tijdens de zomercursus op locatie in Coimbra Astrid van een thema voorzagen waar ze wel iets mee kon.

Bart Moeyaert

Na de daadkrachtige opening was het de beurt aan schrijver Bart Moeyaert die de zaal volledig inpakte met zijn innemende vertelwijze en een interessant inkijkje in zijn familiegeschiedenis aan de hand van een deel van zijn boeken, waaronder zijn nieuwste boek Een ander leven. Na de pauze voegden Marco Prandoni, Franco Paris en Annaclaudia Giordano daar elk zijn/haar eigen literaire bijdrage aan toe.

Verleden en toekomst

Na de lunchpauze verschoof de focus naar beleid. Marleen Mertens en Dolores Ross – beiden inmiddels met pensioen – blikten terug onder het mom van Vergezichten op de gang van zaken aan respectievelijk de universiteit van Triëst en Padua, en hun eigen rol daarin. Van een blik op het verleden naar een visie op de toekomst. De socialemediacommissie onder leiding van Maria José Calvo en Suzanne Verkade gaven de activiteiten van het platform MediterraNed de afgelopen twee jaar meer zichtbaarheid op de sociale mediakanalen, iets wat ook in de toekomst van belang blijft. Eveneens zinvol voor het Nederlands zijn de resultaten van het onderzoek gedaan naar alumni. Giada Brentano deed verslag van die bevindingen. Aansluitend werd Gema Piquero, oud-student van de EOI Madrid en medewerkster cultuur bij de Nederlandse Ambassade in Madrid, in het zonnetje gezet. Uitgeroepen tot Super Alumnus (2024-2026) voor haar actieve inzet voor het Nederlands.

Tijdens de regiovergadering werd over verschillende onderwerpen gesproken: activiteiten van het afgelopen jaar, plannen voor de toekomst. Met het belangrijke nieuws dat Franco Paris benoemd zal worden als hoogleraar aan de Universiteit van Napels. Aan het einde van de vergadering vond de bestuurswisseling plaats. (zie andere post)

Na de regiovergadering was het de tijd om de dag inspirerend af te sluiten. Gastspreker Bart Moeyaert ging in geanimeerd gesprek met vertaalster Maria Lerma – die een paar van zijn boeken in het Spaans heeft vertaald – over hun samenwerking en enkele dilemma´s die bij het vertalen van een origineel werk komen kijken.

Kortom, een boeiend slotstuk. Later op de avond was er de tijd om bij te praten tijdens een hapje en een drankje in restaurant Roots & Rolls, die met hun artistieke hapjes voor een ware food experience zorgden.

DAG 2

Gebarentaal

Evenals Bart Moeyaert de dag ervoor, wist gastspreker Mieke Van Herreweghe – deskundige en prominent onderzoeker op het gebied van de Vlaamse Gebarentaal – haar publiek met haar lezing over de Vlaamse en Nederlandse gebarentaal aan zich te binden. Het is een vakgebied dat voor velen van ons nieuw was. Arthur Verbiest toonde aan een snelle leerling te zijn met zijn inventieve gebaar voor het nieuwe fenomeen fatbike.

Dinsdag was er ruimte voor onderzoek in het programma. Matilde Soliani vertelde over Belgische steden in journalistieke vertaling, waarna Arie Pos zich en ons de vraag stelde of het gegeven dat afstand ontwortelt, nu winst of verlies betekent. De anekdotes over de Ik Vertrek deelnemers zorgden voor een hilarische noot.

Na de koffie liet Suzanne Verkade ons zien wat lichte werkwoordconstructies zijn en sloot María José Calvo het blok onderzoek af met een bijdrage over een tandem op afstand. Gevolgd door de lunchpauze. Ditmaal niet op school, maar in restaurantjes naar keuze in de buurt.

Afstandsonderwijs

Langzamerhand naderde het einde van de bijeenkomst, met als laatste blok taalonderwijs, al dan niet op afstand. Wouter de Leeuw besteedde aandacht aan fysieke afstand en beweging in de taalles. Elisabeth Braem vertelde over haar project online gastcolleges. Arthur Verbiest en Alejandra Sanz gingen in op de online cursussen die ze aan de EOI Madrid geven. Tot slot ging Mieke Van Herreweghe in op de manier waarop het afstandsonderwijs aan de Universiteit Gent is georganiseerd. 

Voetbaltaal

Een luchtige afsluiting van wederom een volle dag was welkom. Schrijver en journalist Edwin Winkels wist de zaal te vermaken met zijn anekdotes over Nederlandse trainers en spelers die door de tijd heen bij voetbalclub Barcelona hebben gespeeld. Zowel voor voetbal- als niet-voetballiefhebbers hilarisch.

En dan zat het er ineens op. Anne en Astrid gaven in hun slotwoord een inkijkje achter de schermen van de bijeenkomst. De voorbereidingen waren op sommige momenten lastig om in de vaak drukke agenda´s te plannen, naast de dagelijkse werkzaamheden die meestal voorgingen, maar na deze twee inspirerende, gezellige dagen keken ze beiden met een voldaan gevoel terug, en waren het de inspanningen in het traject ernaartoe meer dan waard. 

Receptie

Het slotakkoord vond plaats in het Belgische cafė Lambicus, waar het Belgische Consulaat een receptie aanbood. Onder het genot van een Belgisch biertje met hapjes erbij konden we uitgebreid nagenieten. Barcelona zat erop. Tot over twee jaar in Napels!

Terug